Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2022  
         
  Articol:   BORN OF THE PIERCED SIDE. OBSERVATIONS ON THE ICONOGRAPHIC THEME OF CHRIST THE VINE IN A ROMANIAN ICON OF THE XIXTH CENTURY / NĂSCUȚI DIN COASTA STRĂPUNSĂ. OBSERVAȚII ASUPRA TEMEI CRISTOS VIȚA DE VIE PORNIND DE LA O ICOANĂ ROMÂNEASCĂ PE STICLĂ DE SECOL XIX.

Autori:  IOAN GOŢIA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2022.06

Published Online: 2022-12-30
Published Print: 2022-12-30
pp. 97-143

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT: Născuți din coasta străpunsă. Observații asupra temei Cristos Vița de Vie pornind de la o icoană românească pe sticlă de secol XIX.Având ca punct de plecare reprezentarea iconografică a temei Cristos Vița de Vie într-o icoană românească de secol XIX din satul transilvănean Șercaia (Făgăraș), acest studiu cercetează originile reprezentării motivului iconografic al viței de vie asociat cu reprezentarea figurii lui Isus Cristos în prima iconografie creștină, apoi cele mai semnificative trimiteri biblice și patristice, precum și inovațiile în reprezentarea motivului iconografic Cristos Vița de Vie în iconografia medievală timpurie și în perioada succesivă, pentru a stărui apoi asupra analizei detaliate a specificității reprezentării iconografice în icoana din Șercaia. Icoana se dovedește a fi o sinteză iconografică și liturgică a unei teme iconografice prezente în arta devoțională occidentală, temă pătrunsă în mediul românesc deja din a doua jumătate a secolului al XVII-lea prin mijlocirea iconografiei baroce ucrainene. Varianta românească nu transpune repetitiv interpretarea iconografică a artei apusene, ci exprimă o adevărată inculturare în mediul cultural românesc a temei euharistice a lui Cristos Vița de Vie, filtrată prin specificul spiritualității orientale românești.

Cuvinte-cheie: Cristos Vița de Vie, Om al durerilor, iconografia paleocreștină, iconografia românească de secol XIX, inculturare iconografică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă